Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Przepisy na niemarnowanie

Sezon na letnie owoce trwa w najlepsze! Nie masz pomysłu na brzoskwinie? Wypróbuj szybki i prosty przepis, który pozwoli Ci się na zatrzymanie smaku i aromatu owoców na chwilę dłużej!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 400 g mąki pszennej
  • 370 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru Królewskiego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 2 duże dojrzałe brzoskwinie

PRZYGOTOWANIE

1.

W misie wymieszać za pomocą ręcznej trzepaczki jajka z cukrem, tylko chwilę. Dodać jogurt i ponownie wymieszać przez moment.

2.

Następnie dodać olej i wymieszać.

3.

Na koniec przesiać do masy sypkie składniki i wymieszać tylko do połączenia się składników.

4.

Ciasto przelać do formy (ok. 30×20 cm) lub tortownicy ok. 26 cm z papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń i wcisnąć ostrożnie.

5.

Piec w rozgrzanym piekarniku góra-dół ok. 50-60 min. Do suchego patyczka.

6.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!