Rolada bezowa z sezonowymi owocami

Rolada bezowa z sezonowymi owocami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na roladę:  

  • 50 ml białek 
  • 180 g drobnego cukru Królewski 
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 1 laska wanilii (ziarenka) lub dobrej jakości ekstrakt wanilinowy 

Krem:  

  • 250 g serka mascarpone 
  • 4 łyżki zimnej śmietanki lub śmietany 36%  
  • 2-3 łyżki cukru pudru Królewski 
  • Owoce sezonowe  

Do dekoracji: 

  • Garstka owoców sezonowych  
  • Cukier puder Królewski do posypania

PRZYGOTOWANIE

1.

Piekarnik nagrzać do ok. 160 stopni C. Blachę o wymiarach 34 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2.

Ubić białka. Stopniowo dodawać drobny cukier Królewski, ubijać do czasu aż piana będzie sztywna. Następnie wymieszać ją z octem, mąką i wanilią. Wyłożyć na przygotowaną blachę i piec przez 20 minut. Studzić w blasze przez ok. 3 minuty, przełożyć na metalową kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i studzić kolejne 3 minuty.

3.

Krem: Do miski przełożyć mascarpone, śmietankę oraz cukier puder Królewski. Ubijać do czasu, aż masa będzie jednolita. Następnie dodać do niej owoce sezonowe i delikatnie wymieszać całość.

4.

Bezę przewrócić na drugą stronę, ułożyć dłuższym bokiem do siebie i wyłożyć kremem w środkowej części bezy. Zwinąć w roladę. Posypać cukrem pudrem Królewskim oraz sezonowymi owocami. Na wierzchu rolady można też zrobić ozdobny pasek z kremu i owoców.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się