Tarteletki czereśniowe

Tarteletki czereśniowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Pikniki i grille

Lato obfituje w sezonowe owoce! Co zrobić jeśli mamy ich trochę za dużo? Przerobić z użyciem Cukru Królewskiego. Na przykład na przepyszne czereśniowe tartaletki, które zachwycą wyglądem i smakiem!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Nadzienie czereśniowe:

  • 400 g czereśni
  • 2 łyżki cukru z buraków cukrowych Królewski
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • 1 białko do posmarowania
  • cukier puder Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

1.

Czereśnie umyć, wydrążyć pestki, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Całość przełożyć do garnka i gotować aż czereśnie puszczą sok. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się czereśni. Całość wymieszać i gotować ok. 1 min.

2.

Masło, mąkę, żółtko, sól i cukier puder wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem, a następnie zagnieść dość szybkimi ruchami na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, z czego jedna część powinna być mniejsza (na paski). Uformować kulki i zwinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 min.

3.

Mniejszą część schłodzonego ciasta zagnieść jeszcze raz i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o grubości 0,5 cm. Odkleić górny arkusz papieru i pokroić na cienkie paski o szerokości 0,5 cm a następnie włożyć ponownie do lodówki.

4.

Z drugiej części ciasta wykleić foremki o śr. 10 cm. Foremki włożyć ponownie do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół. Tarteletki obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi i podpiekać około 15 min.

Krok  5
5.

Po tym czasie wyjąć i zdjąć obciążenie, nałożyć nadzienie czereśniowe i ułożyć kratkę z pasków ciasta. Tartaletki z góry posmarować białkiem i piec w nagrzanym do 180*C góra-dół piekarniku przez 20-25 min. Upieczone tarteletki posypać cukrem pudrem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski