Tarta z karmelizowanymi śliwkami i bezową pianką

Tarta z karmelizowanymi śliwkami i bezową pianką

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Jesienne wypieki, Pikniki i grille

Dnie, kiedy ostatnie letnie słońce miesza się z pierwszymi spadającymi liśćmi trzeba dobrze celebrować. My na tę okazję polecamy tatrę ze śliwkami! Ostrzegamy, że na jednym kawałku się nie skończy!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski
  • 125 g masła 82%
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 600 g śliwek
  • 1 łyżeczka zimnego masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

Pianka bezowa:

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 240 g drobnego cukru Cukier Królewski
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka surowej kaszy manny
  • szczypta soli
  • odrobina masła do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE

1.

W misie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder i mieszamy.

2.

Następnie ścieramy na tarce zimne masło i łączymy całość tak, by masło wchłonęło mąkę.

3.

Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto na gładką kulę. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 min.

4.

Blaszkę o średnicy 30 cm smarujemy odrobiną masła i wyklejamy ciastem spód i brzegi. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na ok. 10 min do lodówki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, góra-dół 170°C ok. 20 min do lekkiego zarumienienia.

5.

Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier trzcinowy Cukier Królewski, wrzucamy połówki śliwek, cynamon i kardamon. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu do miękkości śliwek. Potem studzimy.

6.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo powoli , po jednej łyżce dodajemy drobny cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach, do momentu, aż cukier dokładnie się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy.

7.

Na podpieczony, ostudzony spód sypiemy kaszę mannę i wykładamy śliwki. Na wierzch układamy ubitą piankę i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, góra-dół 170°C, na 20 min, a następnie zmniejszamy temperaturę do 60°C i pieczemy kolejne 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku jeszcze na kwadrans.

Krok  8
8.

Przed podaniem studzimy dobrze na blacie i chłodzimy w lodówce ok. 1h.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!