Ciasto drożdżowe z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Walentynki, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Owoce: 

  •  600 g rabarbaru 
  • 100 g truskawek  
  • 2 łyżki drobnego cukru 
  • łyżka grenadyny (opcjonalnie)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy 
  • Połączyć i odstawić

Waniliowa kruszonka:

  • 120 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 105 g mąki pszennej
  • 90 g mąki migdałowej
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • Mąkę połączyć z cukrem i wanilią. Dodać pokrojone w kostkę masło. Rozdrobnić palcami w celu utworzenia kruszonki. Schłodzić kruszonkę w  lodówce przynajmniej godzinę.

Pomarańczowe drożdżowe: 

  • 590 g mąki pszennej (12g białka na 100g) 
  • 7 g suchych drożdży 
  • 1 dodatkowa łyżeczka cukru (do drożdży) 
  • 300 g mleka 2%, lekko podgrzanego 
  • 2 jajka 
  • 110 g miękkiego masła 
  • ziarenka z połowy laski wanilii  
  • 8 g soli 
  • 110 g drobnego cukru cukru 
  • 15 g skórki z pomarańczy (z dwóch pomarańczy)

PRZYGOTOWANIE

1.

Lekko podgrzane (nie gorące!) mleko wymieszać z suchymi drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić na 10 minut.

2.

W misce robota planetarnego połączyć mąkę i sól. Jajka ubić na puch z cukrem.

3.

Do suchych składników dodać ubite jajka, wanilię, skórkę z pomarańczy i wlać mleko z drożdżami. Mieszać hakiem przez 5 minut na średnich obrotach. Następnie dodać stopniowo miękkie masło i kontynuować pracę robota kolejne 15 minut lub dłużej (aż ciasto będzie elastyczne, sprężyste).

4.

Uformować ciasto w kulę. Umieścić ją w dużej, natłuszczonej masłem misce (nie metalowej!). Przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu podwojenia objętości (ok. 1,5h).

5.

Nasmarować blaszkę 33×22 masłem. Wyłożyć spód i boki papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno formy.
Owoce wysypać równomiernie na cieście. Posypać wierzch ciasta kruszonką. Odstawić na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.

6.

Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut (złoty kolor).
Wierzch opcjonalnie polać pomarańczowym lukrem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!