Składniki na spód, posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać 150*C z termoobiegiem. Blachę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Wylepić dno formy ciastem.
Połączenie kremowego sera i lekko kwaśnych owoców, czy na koniec lata może być coś lepszego? Wypróbuj przepis na przepyszny sernik, wykorzystaj zalegające owoce i ciesz się ostatnimi promieniami letniego słońca.
Spód:
Masa serowa:
Frużelina owocowa:
Składniki na spód, posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać 150*C z termoobiegiem. Blachę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Wylepić dno formy ciastem.
Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w osobnej misce. Ser włożyć do dużej miski, dodać budyń waniliowy, żółtka, ziarenka z laski wanilii, 1 szklankę cukru pudru i zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników.
Śmietanę ubić na sztywno, białka również ubić na sztywno. Do masy serowej wmieszać delikatnie ubitą śmietanę i białka (można dodać na dwa razy). Naprawdę delikatnie!
Na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C z termoobiegiem i piec około 50 minut. Jeśli sernik będzie się mocno przypiekał, otworzyć piekarnik i szybko nakryć kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i lekko uchylić drzwiczki. Zostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika sernik ostrożnie obkroić dookoła aby równo opadał.
Owoce włożyć do garnka z cukrem, wodą i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę.
Zdjąć z palnika i dodać cytrynę i napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną, już prawie tężejącą frużelinę wyłożyć na sernik i włożyć do lodówki aby stężał.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się