Domowe minipizze  

Domowe minipizze  

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Przepisy na niemarnowanie, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Ten prosty, włoski placek z dodatkami na wierzchu niegdyś pełnił rolę pospolitego dania dla najbiedniejszych. Dziś kochają go tłumy na całym świecie, a pomysłów na dodatki, sposób przygotowania i innowacje nie sposób zliczyć. Są wersje street foodowe, ale też wyrafinowane, luźne inspiracje na jej temat w renomowanych lokalach. No i oczywiście domowa pizza. Taka, jaką lubimy najbardziej, bo może się na niej znaleźć dokładnie to, na co akurat mamy ochotę.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej, najlepiej typ 00 
  • Około 200-220 ml ciepłej wody  
  • 1 łyżka cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski 
  • 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży  
  • ½ łyżeczki soli  

Dodatki: 

  • 1 puszka pomidorów  
  • Szczypta chilli w proszku  
  • Sól, pieprz  
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 łyżka cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski  
  • Mini kulki mozzarelli  
  • Pieczarki  
  • Szynka długodojrzewająca 
  • Listki bazylii  

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

Krok  2
2.

Pomidory umieścić w garnku, dodać czosnek i przyprawy, wszystko gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Ostudzić.

Krok  3
3.

Ciasto podzielić na kilka mniejszych kulek, każdą rozciągnąć dłońmi na nieduży placek. Posmarować sosem pomidorowym. Nałożyć pieczarki, szynkę i mozarellę. Piec w temp. 250°C przez około 10 minut. Po upieczeniu udekorować listkami bazylii.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się