Ciepłe lody

Ciepłe lody

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie, Pikniki i grille, Dzień Dziecka

Zostało Ci trochę babki wielkanocnej? W domu zalegają twarde biszkopty? Ciasto drożdżowe ma już kilka dni? Nie wyrzucaj ich, zrób z nich ciepłe lody! Sprawdź nasz przepis!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na ok. 8 sztuk

  • 250 g zeschniętego ciasta (babka/drożdżowe/biszkopt)
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki słodkiego kremu (typu nutella, kremu cytrynowego, masy kajmakowej lub innego kremu)
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru Cukier Królewski
  • 2-3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE

1.

Zeschnięte ciasto pokruszyć na piasek w misie.

2.

Dodać mascarpone i krem, wymieszać wszystko dokładnie na gładką masę.

3.

Ciastem wylepić foremki na cakesicles albo uformować kulki. Włożyć patyczki i zamrozić minimum 3-4 godziny.

4.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dodatkiem oleju i cukru pudru. Przelać do wysokiego kubka. Zamrożone ciastka wyciągnąć z foremek i zanurzać w całości w czekoladzie. Układać na papierze do pieczenia i od razu dekorować wedle uznania – posypkami i śnieżnobiałym lukrem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!