Deserki Leśny mech

Deserki Leśny mech

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

Urzekają prostotą, bawią kolorem i cieszą smakiem! Wypróbuj nasz przepis na szybkie i proste leśne deserki – zachwyć domowników niebanalnym pomysłem na coś słodkiego!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto (WAŻNE – temperatura pokojowa!):

  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru Cukier Królewski
  • 140 ml oleju rzepakowego
  • 130 g szpinaku baby
  • 2 łyżki wody
  • 310 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

Dodatkowo:

  • 130 g malin
  • 130 g borówek

PRZYGOTOWANIE

1.

Szpinak zmiksować na gładką masę za pomocą blendera z dodatkiem wody.

2.

W misie ubić na jasną puszystą masę jajka z cukrem. Następnie stopniowo, miksując na średnich obrotach, małą strużką dodawać olej. Dodać masę ze szpinaku i zmiksować tylko do połączenia się składników.

3.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ostrożnie łopatką, tylko chwilę do połączenia.

4.

Ciasto przelać do blaszki 20×20 cm z papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, 170 stopni na ok. 40 min. Piec do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić dobrze i pokruszyć.

5.

Zmiksować schłodzoną śmietanę. Dodać cukier puder i serek mascarpone.
Miksować na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Krem przełożyć w rękaw cukierniczy i schłodzić chwilę. W szklaneczkach układać warstwami na przemian: pokruszone, szpinakowe ciasto i krem. Górę deserów wykończyć ciastem i ułożyć świeże owoce.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!