Pudding ze słonym karmelem i czekoladą

Pudding ze słonym karmelem i czekoladą

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Pudding:

  • 3 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 łyżki Cukru Królewskiego
  • 1 łyżeczka zimnego masła

Słony karmel:

  • 200 g Cukru Królewskiego
  • 70 g masła 82%
  • 120 ml śmietanki 30%
  • spora szczypta soli

Opcjonalnie:

  • wiórki gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE

1.

Do rondelka wlać 250 ml mleka, dodać masło, cukier i cukier z wanilią. Zagotować.

2.

W misie wymieszać za pomocą rózgi, pozostałe mleko z żółtkami i mąką.

3.

Do gotującego się mleka wlać masę z żółtkami i mieszać całość energicznie. Gotować 1-2 min, do momentu zgęstnienia i powstania gładkiej konsystencji.

4.

Przelać przez sitko i rozdzielić do pucharków. Ostudzić.

5.

Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i rozpuścić do momentu, aż osiągnie bursztynowy kolor. Mieszać od czasu do czasu, uważając, by cukier nie zrobił się ciemny, bo będzie gorzki.

6.

Następnie dodać masło i wymieszać energicznie, aż całość się połączy.

7.

Do masy dodać śmietankę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu kilka minut. Do gotowego karmelu dodać sporą szczyptę soli i wymieszać. Przelać całość do słoiczka przez sitko i odstawić do lekkiego zgęstnienia.

8.

Karmel wylać na masę w pucharkach i ozdobić całość wiórkami gorzkiej czekolady.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski