Muffiny pomarańczowe z domową skórką kandyzowaną

Muffiny pomarańczowe z domową skórką kandyzowaną

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny, Przepisy na niemarnowanie

Jeśli nie mieliście okazji skosztować kandyzowanej skórki pomarańczowej w połączeniu z muffinami, koniecznie wypróbujcie nasz przepis!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Muffiny: 

  • 250 g mąki pszennej  
  • 100 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski  
  • 100 g roztopionego masła  
  • 100 g soku wyciśniętego z pomarańczy  
  • 2 jajka  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej  
  • Szczypta soli  
  • Cząstki z 2 pomarańczy 
  • Biała czekolada   

Skórka kandyzowana: 

  • Skórka z 5 pomarańczy  
  • 220 g cukru drobnego Cukier Królewski  
  • 200 g wody  

PRZYGOTOWANIE

1.

Pomarańcze sparzyć gorącą wodą, porządnie wyszorować skórkę. Obrać. Pokroić skórkę w drobną kostkę. Wsypać do garnuszka, dodać cukier, wodę, wymieszać i całość gotować około na wolnym ogniu około 70 minut, aż woda odparuje, a skórka zmięknie.
Dwie obrane pomarańcze pokroić na cząstki, usuwając z nich białe błonki. Z dwóch wycisnąć sok.

2.

Przygotować ciasto na muffiny. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, w drugiej pozostałe składniki. Połączyć je ze sobą, mieszając, tylko do połączenia. Dodać cząstki pomarańczy, wymieszać. Nałożyć do papilotek na muffiny. Piec w temp. 180C przez około 45 minut. Ostudzić.

3.

Zimne babeczki zanurzyć w roztopionej białej czekoladzie, wierzch posypać skórką pomarańczową.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!