Konfitura z pieczonych skórek pomarańczy

Konfitura z pieczonych skórek pomarańczy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Przepisy na niemarnowanie

Jesienna aura służy sięgnięciu po domowe konfitury. Przygotujcie pyszną konfiturę z pomarańczy w stylu less waste, która będzie świetnym dodatkiem do słodkich śniadań i deserów.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na 5 porcji:
600 g cukru
Skórki i odpady z kilku pomarańczy
garść suszonych daktyli bez pestek
1 l soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
1 gałązka rozmarynu

PRZYGOTOWANIE

1.

Wszystkie odpady z pomarańczy rozłożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 20 minut.

2.

Do garnka przełożyć pieczone pomarańcze, cukier oraz sok pomarańczowy. Gotować na małym ogniu przez 10 minut a następnie zmiksować blenderem ręcznym na gładki krem.

3.

Dodać cynamon, kilka igieł rozmarynu i posiekane daktyle. Przełożyć do słoiczków.

Przepis na konfiturę powstał w ramach warsztatów kulinarnych Cukru Królewskiego przez szefa kuchni Michała Kępińskiego.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!