Czekośliwka

Czekośliwka

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Przepisy na niemarnowanie

Do naleśników, chałki i kawy pasuje wybornie. Czekośliwka poleca się na nadchodzące długie wieczory. Zamknij letnie owoce w słoiku i rozkoszuj się nimi w jesieni!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 700g Cukru Królewskiego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE

1.

Śliwki wydrylować, następnie zmielić je w maszynce do mięsa lub zblendować na gładką masę.

2.

Przełożyć masę do rondelka i gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 h. Następnie dodać Cukier i nadal gotować ok. 30 min.

3.

Na sam koniec dodać kakao i czekoladę. Podgrzewać chwilę do połączenia składników.

4.

Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem, do wystygnięcia. Powidła po wystygnięciu mają gęstszą konsystencję.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!