Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder

Blogerka poleca

Kurki w zalewie

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder

Składniki

1 kg kurek:

  • 500 ml wody
  • 15 g cukru drobnego białego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką
  • 5 g soli
  • 200 ml octu 10%
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchew
  • liść laurowy
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziarna pieprzu
  • goździki

Przygotowanie

1

krok

W garnuszku zagotować wodę z cukrem, ½ łyżeczki soli, przyprawami i octem. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

2

krok

W tym samym czasie kurki opłukać i wyczyścić. Marchew obrać, pokroić w talarki. To samo zrobić w cebulą. W drugim garnku zagotować wodę z ½ łyżeczki soli. Wrzucić oczyszczone kurki i gotować przez bardzo krótką chwilę (około 1-2 minuty).

3

krok

Gorące, odcedzone kurki przełożyć do wyparzonych słoików przekładając grzybki marchwią i cebulą. Zalać grzyby gorącą zalewą octową razem z przyprawami. Szczelnie zakręcić słoiki i odwrócić je do góry dnem. Kurki marynowane są gotowe do zjedzenia po kilku tygodniach.

Składniki

1 kg kurek:

  • 500 ml wody
  • 15 g cukru drobnego białego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką
  • 5 g soli
  • 200 ml octu 10%
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchew
  • liść laurowy
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziarna pieprzu
  • goździki

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Jogurtowy deser z domową garnolą i owocami sezonowymi

Cynamonowe grzanki z twarożkiem i karmelizowanymi bananami

Tarta rabarbarowa

Dżem malinowy z miętą i sokiem z limonki