Kurki w zalewie

Kurki w zalewie

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Jesienne wypieki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

1 kg kurek:

  • 500 ml wody
  • 15 g cukru drobnego białego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką
  • 5 g soli
  • 200 ml octu 10%
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchew
  • liść laurowy
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziarna pieprzu
  • goździki

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

W garnuszku zagotować wodę z cukrem, ½ łyżeczki soli, przyprawami i octem. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

Krok  2
2.

W tym samym czasie kurki opłukać i wyczyścić. Marchew obrać, pokroić w talarki. To samo zrobić w cebulą. W drugim garnku zagotować wodę z ½ łyżeczki soli. Wrzucić oczyszczone kurki i gotować przez bardzo krótką chwilę (około 1-2 minuty).

Krok  3
3.

Gorące, odcedzone kurki przełożyć do wyparzonych słoików przekładając grzybki marchwią i cebulą. Zalać grzyby gorącą zalewą octową razem z przyprawami. Szczelnie zakręcić słoiki i odwrócić je do góry dnem.rnKurki marynowane są gotowe do zjedzenia po kilku tygodniach.

Instagram

@cukierkrolewski