Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Boże Narodzenie

Trufle czekoladowe to deser wyjątkowy. Doskonale sprawdzi się zarówno na niedzielne popołudnie oraz jako pyszny prezent, który został wykonany przez nas samych.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Trufle

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml wody
  • 70 g cukru białego Cukier Królewski
  • 50 g masła
  • 40 g kakao
  • 100 g posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
  • 200 g pokruszonych czekoladowych herbatników

Dodatkowo

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 5 g oleju kokosowego
  • około 10 g liofilizowanych malin

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Śmietankę, wodę, masło, cukier i kakao zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na 5 minut, a następnie wymieszać do połączenia składników. Ostudzić.

Krok  2
2.

Do masy czekoladowej dodać pokruszone herbatniki i posiekane migdały, wymieszać. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aż masa stężeje. Wówczas uformować z niej kulki, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Krok  3
3.

Czekoladę gorzką i mleczną przeznaczoną na polewę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej trufle. Wierzch posypać pokruszonymi liofilizowanymi malinami. Odstawić do stężenia do lodówki na około 15 minut.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!