Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Na słodko Deser Impreza Przyjęcie Czekolada Masło

Blogerka poleca

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe to deser wyjątkowy. Doskonale sprawdzi się zarówno na niedzielne popołudnie oraz jako pyszny prezent, który został wykonany przez nas samych.

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

Na słodko Deser Impreza Przyjęcie Czekolada Masło

Składniki

Trufle

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml wody
  • 70 g cukru białego Cukier Królewski
  • 50 g masła
  • 40 g kakao
  • 100 g posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
  • 200 g pokruszonych czekoladowych herbatników

Dodatkowo

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 5 g oleju kokosowego
  • około 10 g liofilizowanych malin

Przygotowanie

1

krok

Śmietankę, wodę, masło, cukier i kakao zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na 5 minut, a następnie wymieszać do połączenia składników. Ostudzić.

2

krok

Do masy czekoladowej dodać pokruszone herbatniki i posiekane migdały, wymieszać. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aż masa stężeje. Wówczas uformować z niej kulki, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

3

krok

Czekoladę gorzką i mleczną przeznaczoną na polewę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej trufle. Wierzch posypać pokruszonymi liofilizowanymi malinami. Odstawić do stężenia do lodówki na około 15 minut.

Składniki

Trufle

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml wody
  • 70 g cukru białego Cukier Królewski
  • 50 g masła
  • 40 g kakao
  • 100 g posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
  • 200 g pokruszonych czekoladowych herbatników

Dodatkowo

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 5 g oleju kokosowego
  • około 10 g liofilizowanych malin

Smacznego !

Opublikowano 26.01.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Deserki z karmelizowanymi gruszkami

Zapiekane jabłka pod kruszonką

Tarta bez pieczenia z owocami