Tarta czekoladowa z truskawkami

Tarta czekoladowa z truskawkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki, Boże Narodzenie

Kiedy w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze w tym roku truskawki, zdecydowanie zasługują na najlepszą celebrację. W połączeniu z czekoladą tworzą duet idealny, któremu nikt się nie oprze! Masz chwilę? Spróbuj!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód:

  • 300g ciastek czekoladowych z kremem (typu hit)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki masła

Krem:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 500g serka mascarpone
  • 250ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

Do dekoracji:

  • 300g truskawek

PRZYGOTOWANIE

1.

Ciastka czekoladowe miksujemy na piasek, a w kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 tabliczkę mlecznej czekolady i masło.

2.

Całość mieszamy ze sobą i wykładamy spód tortownicy, wkładamy do lodówki na min 30 min.

3.

W czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy krem – 1 tabliczkę gorzkiej i 1 tabliczkę mlecznej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zdejmujemy z ognia i studzimy.

4.

Śmietankę i mascarpone ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cienką strużką wlewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając.

Krok  5
5.

Masę wykładamy na wcześniej schłodzony spód, na wierzch dodajemy świeże truskawki. Tartę przechowujemy w lodówce.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!