Blogerka poleca
Tarta czekoladowa z truskawkami
Kiedy w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze w tym roku truskawki, zdecydowanie zasługują na najlepszą celebrację. W połączeniu z czekoladą tworzą duet idealny, któremu nikt się nie oprze! Masz chwilę? Spróbuj!
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Spód:
- 300g ciastek czekoladowych z kremem (typu hit)
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 3 łyżki masła
Krem:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 500g serka mascarpone
- 250ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
Do dekoracji:
- 300g truskawek
Przygotowanie
1
krok
Ciastka czekoladowe miksujemy na piasek, a w kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 tabliczkę mlecznej czekolady i masło.
2
krok
Całość mieszamy ze sobą i wykładamy spód tortownicy, wkładamy do lodówki na min 30 min.
3
krok
W czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy krem – 1 tabliczkę gorzkiej i 1 tabliczkę mlecznej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zdejmujemy z ognia i studzimy.
4
krok
Śmietankę i mascarpone ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cienką strużką wlewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając.
5
krok
Masę wykładamy na wcześniej schłodzony spód, na wierzch dodajemy świeże truskawki. Tartę przechowujemy w lodówce.

Składniki
Spód:
- 300g ciastek czekoladowych z kremem (typu hit)
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 3 łyżki masła
Krem:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 500g serka mascarpone
- 250ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
Do dekoracji:
- 300g truskawek
Smacznego !
Tartaletki kokosowo-cytrynowe
Babka z różowym lukrem
Babeczki marchewkowe
Ciasto leśny mech na Wielkanoc