Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Czekolada Masło Jajko Na słodko Podwieczorek Deser Urodziny

Blogerka poleca

Tarta rabarbarowa

Sezon na rabarbar trwa! Uwielbiam wracać z zakupów z koszykiem pełnym pięknych, czerwonych łodyg i zastanawiać się co przygotować tym razem – ciasto drożdżowe i kompot w ramach ożywiania wspomnień z dzieciństwa, lody, kremowe nadzienie do tartaletek…? Tym razem proponuję Wam prostą i szybką w wykonaniu tartę bez pieczenia, której główną ozdobą jest właśnie rabarbar. Foremki w dłoń i do dzieła!

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Czekolada Masło Jajko Na słodko Podwieczorek Deser Urodziny

Składniki

Spód:

  • 290 g markiz kakaowych z nadzieniem waniliowym
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

Krem:

  • 50 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g serka mascarpone

Rabarbar na słodko:

  • 50 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • ok. 400 g rabarbaru
  • 30 ml wody

Przygotowanie

1

krok

Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) o wymiarach 36x13 cm lub średnicy ok. 25 cm smarujemy masłem. Markizy kruszymy, czekoladę siekamy, wraz z masłem umieszczamy składniki w malakserze i mielimy na piasek. Mocno wylepiamy nim blaszkę, wstawiamy do lodówki do utwardzenia.

2

krok

Jajka dokładnie szorujemy, wyparzamy w szklance z wrzątkiem przez 10 sekund. W kąpieli wodnej (żaroodporne naczynie ustawiamy nad gotującą się wodą tak, by jego dno nie dotykało jej powierzchni) ubijamy dwa żółtka i białko z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy miskę znad kąpieli i nadal miksujemy aż naczynie ostygnie, a masa stanie się bardzo gęsta. Serek mascarpone krótko ubijamy, dodajemy do niego ostudzoną masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Krem wykładamy równą warstwą na tartę, odstawiamy do lodówki.

3

krok

Łodygi rabarbaru kroimy na długość odrobinę mniejszą od szerokości blaszki. Na dużej patelni roztapiamy cukier skropiony wodą, układamy w nim fragmenty rabarbaru i podgrzewamy na małym ogniu aż zmiękną, w międzyczasie obracając je ostrożnie na drugą stronę. Ostudzony rabarbar układamy na tarcie tak, by całkowicie zakrył krem.

Składniki

Spód:

  • 290 g markiz kakaowych z nadzieniem waniliowym
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

Krem:

  • 50 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g serka mascarpone

Rabarbar na słodko:

  • 50 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • ok. 400 g rabarbaru
  • 30 ml wody

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Czekoladki z syropem brzoskwiniowo-imbirowym

Jogurtowy deser z domową garnolą i owocami sezonowymi

Arbuzowa lemoniada a'la smoothie

Wegański mazurek