Ciasto marchewkowe w halloweenowym wydaniu

Ciasto marchewkowe w halloweenowym wydaniu

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Pachnące cynamonem i korzennymi przyprawami ciasto marchewkowe to ukoronowanie jesieni. Nie może go zabraknąć w domu w tym okresie. Jest, szybkie, proste do przygotowania i zajada się nim każdy! Spróbuj!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki Cukru Królewskiego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 300 g serka śmietankowego typu Almette
  • 1/2 szklanki cukru pudru Cukier Królewski

Pajęczyna:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie gotowe dekoracje

PRZYGOTOWANIE

1.

Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym, po czym cały czas miksując, wlewamy do nich olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Na koniec do naszego ciasta dodajemy obrane i starte na tarce o małych oczkach marchewki. Całość mieszamy do połączenia składników.

2.

Ciasto przelewamy na tortownice 20 – 22 cm i pieczemy w 180 stopniach (góra/dół) przez ok. 55 minut, aż do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy polewę. Wystarczy, że zmiksujemy serki z cukrem na gładką masę. Tak przygotowaną polewę, nakładamy na wystudzone ciasto.

Krok  3
3.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy ciasto, tworząc pajęczynę. Ciasto możemy ozdobić także gotowymi dekoracjami. Schładzamy.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!