Blogerka poleca
Ciasto marchewkowe w halloweenowym wydaniu
Pachnące cynamonem i korzennymi przyprawami ciasto marchewkowe to ukoronowanie jesieni. Nie może go zabraknąć w domu w tym okresie. Jest, szybkie, proste do przygotowania i zajada się nim każdy! Spróbuj!
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki Cukru Królewskiego
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 średnie marchewki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 300 g serka śmietankowego typu Almette
- 1/2 szklanki cukru pudru Cukier Królewski
Pajęczyna:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- opcjonalnie gotowe dekoracje
Przygotowanie
1
krok
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym, po czym cały czas miksując, wlewamy do nich olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Na koniec do naszego ciasta dodajemy obrane i starte na tarce o małych oczkach marchewki. Całość mieszamy do połączenia składników.
2
krok
Ciasto przelewamy na tortownice 20 – 22 cm i pieczemy w 180 stopniach (góra/dół) przez ok. 55 minut, aż do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy polewę. Wystarczy, że zmiksujemy serki z cukrem na gładką masę. Tak przygotowaną polewę, nakładamy na wystudzone ciasto.
3
krok
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy ciasto, tworząc pajęczynę. Ciasto możemy ozdobić także gotowymi dekoracjami. Schładzamy.

Składniki
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki Cukru Królewskiego
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 średnie marchewki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 300 g serka śmietankowego typu Almette
- 1/2 szklanki cukru pudru Cukier Królewski
Pajęczyna:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- opcjonalnie gotowe dekoracje
Smacznego !
Makowiec w kształcie gwiazdy
Kopytka dyniowe z cynamonem
Biało-czerwone galaretki
Sernik potrójnie czekoladowy z nutą piernikową