Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

#KrólewskieiProste Na słodko Deser Dla dzieci Mąka Ciasto Cynamon Czekolada Jajko Cukier puder

Blogerka poleca

Ciasto marchewkowe w halloweenowym wydaniu

Pachnące cynamonem i korzennymi przyprawami ciasto marchewkowe to ukoronowanie jesieni. Nie może go zabraknąć w domu w tym okresie. Jest, szybkie, proste do przygotowania i zajada się nim każdy! Spróbuj!

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

#KrólewskieiProste Na słodko Deser Dla dzieci Mąka Ciasto Cynamon Czekolada Jajko Cukier puder

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki Cukru Królewskiego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 300 g serka śmietankowego typu Almette
  • 1/2 szklanki cukru pudru Cukier Królewski

Pajęczyna:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie gotowe dekoracje

Przygotowanie

1

krok

Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym, po czym cały czas miksując, wlewamy do nich olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Na koniec do naszego ciasta dodajemy obrane i starte na tarce o małych oczkach marchewki. Całość mieszamy do połączenia składników.

2

krok

Ciasto przelewamy na tortownice 20 – 22 cm i pieczemy w 180 stopniach (góra/dół) przez ok. 55 minut, aż do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy polewę. Wystarczy, że zmiksujemy serki z cukrem na gładką masę. Tak przygotowaną polewę, nakładamy na wystudzone ciasto.

3

krok

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy ciasto, tworząc pajęczynę. Ciasto możemy ozdobić także gotowymi dekoracjami. Schładzamy.

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki Cukru Królewskiego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 300 g serka śmietankowego typu Almette
  • 1/2 szklanki cukru pudru Cukier Królewski

Pajęczyna:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie gotowe dekoracje

Smacznego !

Opublikowano 27.10.2020

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Sernik na zimno z owocami

Placuszki serowe z owocami

Tarta czekoladowa z truskawkami

Ciasteczka dla Świętego Mikołaja