Różowy torcik z bezami

Różowy torcik z bezami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka

Pyszny, lekki i pastelowy torcik kusi smakiem i wyglądem. Jedna porcja i zaczniecie patrzeć na świat jak przez różowe okulary 🙂

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na foremkę o średnicy 18 cm):

  • 8 jajek
  • 100 g cukru białego Cukier Królewski
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 70 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 20 ml soku z buraka
  • 80 g białej czekolady
  • 10-15 sztuk bez

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy widelcem i odstawiamy na kilka minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy do białek żółtka, mieszamy trzepaczką lub łopatką. Następnie do masy z jajek przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na trzy lub cztery części, każdą wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C przez około 30 minut. Po upieczeniu studzimy.

2.

Kremówkę ubijamy. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder, mieszamy. Dzielimy na dwie części. Do jednej stopniowo dodajemy sok z buraka i delikatnie mieszamy.

3.

Wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem śmietanowym (w kolorze białym). Boki i wierzch tortu smarujemy kremem w kolorze różowym.

4.

Wierzch tortu polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i dekorujemy bezami.

Instagram

@cukierkrolewski