Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

Cukier puder Orzechy Jajko Cytryna Masło Dla dzieci Na słodko Deser

Blogerka poleca

Tartaletki kokosowo-cytrynowe

Tartaletki na klasycznym, kruchym cieście wszyscy już dobrze znamy. A gdyby tak trochę poeksperymentować i dodać im kokosowo-migdałowego smaku? Tymi orzeźwiającymi, cytrynowymi ciastkami pokrytymi skorupką chrupkich płatków migdałowych mogą zajadać się nie tylko lubiący słodko-kwaśne połączenia, ale i osoby przestrzegające diety bezglutenowej.

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

filtruj po tagach :

Cukier puder Orzechy Jajko Cytryna Masło Dla dzieci Na słodko Deser

Składniki

Spód (6 porcji):

  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 200 g blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych
  • 160 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 60 ml roztopionego oleju kokosowego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem cytrynowy:

  • 200 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 6 jajek
  • 6 cytryn (i sok, i starta skórka)
  • 200 g zimnego masła

Dekoracja:

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski
  • płatki migdałowe

Przygotowanie

1

krok

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Ceramiczne foremki o średnicy ok. 10 cm natłuszczamy, na dnie kładziemy krążki papieru do pieczenia. W misie malaksera pulsacyjnie jak najdrobniej mielimy migdały i wiórki kokosowe z cukrem. Dodajemy jajko, roztopiony olej kokosowy i ekstrakt, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Każdą z foremek wylepiamy ciastem, nakłuwamy na dnie widelcem. Pieczemy przez ok. 18 min. aż spody się zrumienią. Gotowe wyjmujemy z foremek i zostawiamy do ostygnięcia.

2

krok

Jajka wbijamy do rondelka, roztrzepujemy widelcem do połączenia białek z żółtkami. Mieszamy dokładnie z sokiem i skórką z cytryn, dodajemy cukier puder. Całość lekko podgrzewamy ciągle mieszając, by jajka się nie ścięły. Dodajemy po kawałku masła. Po jego rozpuszczeniu krem przecedzamy i odstawiamy do ostudzenia i stężenia. Wykładamy w równych porcjach na kokosowe spody.

3

krok

Każdą tartaletkę dekorujemy układając na niej w rzędach płatki migdałowe tak, by na siebie zachodziły i tworzyły wzór łuski. Oprószamy cukrem pudrem.

Składniki

Spód (6 porcji):

  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 200 g blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych
  • 160 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 60 ml roztopionego oleju kokosowego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem cytrynowy:

  • 200 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 6 jajek
  • 6 cytryn (i sok, i starta skórka)
  • 200 g zimnego masła

Dekoracja:

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski
  • płatki migdałowe

Smacznego !

Opublikowano 09.03.2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Dżem bananowy z pomarańczą i wanilią oraz pancakes z borówkami amerykańskimi

Aromatyzowane mieszadełka do herbaty

Owocowe smoothie na mleku migdałowym

Odwrócone ciastka żurawinowe