Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Orzechy Cynamon Jajko Podwieczorek Deser Dla dzieci Piknik

Blogerka poleca

Francuskie koszyczki z jesiennymi owocami

Co prawda obecny sezon nie rozpieszcza nas już różnorodnością dostępnych owoców, ale i nie skłania jeszcze do sięgnięcia po typowo zimowe, czekoladowe rozgrzewacze. Czas owocowych wypieków nadal trwa! Słodkie, czerwone jabłka, soczyste śliwki i aromatyczne orzechy – przygotujecie z nich prosty i smaczny jesienny deser na cieście francuskim, dzięki któremu zaoszczędzicie czas spędzony w kuchni i szybciej będziecie mogli cieszyć się słodką przekąską.

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Orzechy Cynamon Jajko Podwieczorek Deser Dla dzieci Piknik

Składniki

Składniki na 12 koszyczków:

  • 25g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 25g cukru gruba rafinada Cukier Królewski
  • masło do nasmarowania formy
  • 60g orzechów laskowych
  • 2 średnie, słodkie jabłka
  • 5 śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 360g ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Przygotowanie

1

krok

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Orzechy rozsypujemy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, podpiekamy przez ok. 5 minut. Zwijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostygnięcia. Energicznie pocieramy przez szmatkę, co jakiś czas wybierając orzechy, które udało się już oczyścić. Drobno siekamy.

2

krok

Połówki śliwek i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek kroimy w cienkie plasterki. Plastry jabłka przecinamy w połowie wysokości. Mieszamy owoce z sokiem z cytryny, przyprawami i cukrem trzcinowym.

3

krok

Formę do babeczek smarujemy masłem (również nad gniazdami). Z płatów ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o boku ok. 12 cm, wykładamy w gniazdkach tak, by rogi zdecydowanie wystawały nad poziom blaszki. W gniazdkach układamy pionowo plasterki jabłka, zasypujemy niewielką ilością siekanych orzechów, układamy plasterki śliwek. Oprószamy szczyptą orzechów. Jajko roztrzepujemy z łyżką wody, smarujemy brzegi ciasta i obsypujemy wszystkie koszyczki rafinadą.

Składniki

Składniki na 12 koszyczków:

  • 25g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 25g cukru gruba rafinada Cukier Królewski
  • masło do nasmarowania formy
  • 60g orzechów laskowych
  • 2 średnie, słodkie jabłka
  • 5 śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 360g ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Bezglutenowe koszyczki z kremem kokosowym i malinami

Naleśnik "Dutch baby"

Babeczki kokosowe z niespodzianką

Rustykalne, pełnoziarniste galette z nektarynkami