Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Na słodko Deser Dla dzieci Mąka Impreza Przyjęcie Cynamon Orzechy Jajko

Blogerka poleca

Babeczki marchewkowe

Oto propozycja dla wszystkich miłośników ciasta marchewkowego. Pyszne babeczki, delikatne, puszyste i miękkie, z aksamitnym kremem i dodatkiem orzechów włoskich. Jeśli dodacie do nich jakiś ładny element dekoracyjny, np. cukrowe marchewki otrzymacie przeurocze i przesmaczne słodkości, które mogą stać się wspaniałą dekoracją stołu.

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

Na słodko Deser Dla dzieci Mąka Impreza Przyjęcie Cynamon Orzechy Jajko

Składniki

Babeczki:

  • 200 g startej marchewki
  • 200 g mąki
  • 150 ml oleju
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 2jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 70 g cukru pudru Cukier Królewski

Dekoracja:

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • cukrowe marchewki

Przygotowanie

1

krok

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

2

krok

W jednej misce wymieszać ze sobą: mąkę, cynamon, kardamon, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać rózgą jajka z cukrem, następnie dodać olej, wymieszać. Płynną masę stopniowo przelać do mąki, wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać startą marchewkę, ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek na muffiny. Piec w temp. 170°C przez około 30 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.

3

krok

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, następnie delikatnie połączyć z ubitą kremówką. Przełożyć krem do szprycy cukierniczej i udekorować wierzch ostudzonych babeczek. Boki kremu posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Można dodatkowo udekorować cukrowymi marchewkami.

Składniki

Babeczki:

  • 200 g startej marchewki
  • 200 g mąki
  • 150 ml oleju
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 2jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 70 g cukru pudru Cukier Królewski

Dekoracja:

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • cukrowe marchewki

Smacznego !

Opublikowano 30.10.2020

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Gotowane gruszki z sosem waniliowym

Racuchy owsiane z jabłkami

Zapiekane jabłka pod kruszonką

Zielone serniczki z herbatą matcha i truskawkami