Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

To, co wyróżnia łatwe babeczki marchewkowe, to nie tylko prostota ich wykonania. Są wyśmienite, a oprócz tego stanowią zdrowszą alternatywę dla klasycznych słodkich wypieków. Dodatek orzechów włoskich ciekawie przełamie smak babeczek, a także zapewni wiele cennych witamin i mikroelementów. Babeczki marchewkowe z kremem na górze przypadną do gustu każdemu, kto lubi eksperymenty kulinarne i nie wzbrania się przed poznaniem kolejnej odsłony marchewki. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni z nowymi, ciekawymi przepisami np. na babeczki marchewkowe. Krem na górze to dodatek opcjonalny, jednak gwarantujemy, że będzie idealnym uzupełnieniem tego deseru.
Wilgotne, aromatyczne babeczki zachęcają do sięgnięcia po kolejną, a potem po kolejną, aż talerz będzie zupełnie pusty.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Babeczki:

  • 200 g startej marchewki
  • 200 g mąki
  • 150 ml oleju
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 2jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 70 g cukru pudru Cukier Królewski

Dekoracja:

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • cukrowe marchewki

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Krok  2
2.

W jednej misce wymieszać ze sobą: mąkę, cynamon, kardamon, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać rózgą jajka z cukrem, następnie dodać olej, wymieszać. Płynną masę stopniowo przelać do mąki, wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać startą marchewkę, ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek na muffiny. Piec w temp. 170°C przez około 30 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.

Krok  3
3.

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, następnie delikatnie połączyć z ubitą kremówką. Przełożyć krem do szprycy cukierniczej i udekorować wierzch ostudzonych babeczek. Boki kremu posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Można dodatkowo udekorować cukrowymi marchewkami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!