Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
To, co wyróżnia łatwe babeczki marchewkowe, to nie tylko prostota ich wykonania. Są wyśmienite, a oprócz tego stanowią zdrowszą alternatywę dla klasycznych słodkich wypieków. Dodatek orzechów włoskich ciekawie przełamie smak babeczek, a także zapewni wiele cennych witamin i mikroelementów. Babeczki marchewkowe z kremem na górze przypadną do gustu każdemu, kto lubi eksperymenty kulinarne i nie wzbrania się przed poznaniem kolejnej odsłony marchewki. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni z nowymi, ciekawymi przepisami np. na babeczki marchewkowe. Krem na górze to dodatek opcjonalny, jednak gwarantujemy, że będzie idealnym uzupełnieniem tego deseru.
Wilgotne, aromatyczne babeczki zachęcają do sięgnięcia po kolejną, a potem po kolejną, aż talerz będzie zupełnie pusty.
Babeczki:
Krem:
Dekoracja:
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W jednej misce wymieszać ze sobą: mąkę, cynamon, kardamon, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać rózgą jajka z cukrem, następnie dodać olej, wymieszać. Płynną masę stopniowo przelać do mąki, wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać startą marchewkę, ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek na muffiny. Piec w temp. 170°C przez około 30 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, następnie delikatnie połączyć z ubitą kremówką. Przełożyć krem do szprycy cukierniczej i udekorować wierzch ostudzonych babeczek. Boki kremu posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Można dodatkowo udekorować cukrowymi marchewkami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się