Nanaimo bars

Nanaimo bars

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Karnawał

Zaskocz domowników i gości niebanalnym deserem! Wypróbuj przepis na słynny kanadyjski przysmak z lat 60-tych. Będzie prosto, szybko i bez pieczenia!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Masa ciemna:

  • 150 g herbatników, najlepiej pełnoziarnistych
  • ¾ kostki masła
  • 5 łyżek kakao
  • 1/3 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • ½ szklanki orzechów włoskich

Biała masa:

  • 120 g masła
  • 250 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%

Polewa

  • 3 łyżki masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE

1.

Masło topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier oraz kakao, mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy.

2.

Następnie wlewamy rozkłócone jajko i cały czas mieszamy do uzyskania gęstej masy.

3.

Herbatniki kruszymy i dodajemy do gęstniejącej masy. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe i posiekane orzechy włoskie. Mieszamy do połączenia składników.

4.

Powstałą masę wykładamy na blaszkę o wymiarach 23 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia

5.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy budyń w proszku oraz śmietankę, miksujemy do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Białą masę przekładamy na ciemną warstwę.

6.

Masło topimy w kąpieli wodnej razem z czekoladami pokruszonymi na kawałki. Chwilę studzimy i polewamy nasz blok.

7.

Całość wkładamy do lodówki na min. 2-4 h. Po tym czasie kroimy blok na mniejszej kawałki.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski