Panna Cotta

Panna Cotta

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Karnawał

Delikatna, słodka, kremowa pianka w połączeniu z kwaśnymi wiśniami – tak wygląda duet idealny! Nie znamy nikogo, kto potrafiłby się mu oprzeć. Sprawdź na sobie!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na 6 szt.):

  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 250 ml mleka
  • 70 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej 50%
  • 20 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 250 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 150 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej+2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE

1.

Mleko, śmietankę i cukier podgrzać (nie gotować) na bardzo małym ogniu. Dodać pastę z wanilii, a jeśli używamy laski wanilii, to przekrawamy ją i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).

2.

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie.

3.

Następnie dodajemy czekolady oraz mascarpone. Całość dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (można krótko zmiksować blenderem). Masę studzimy i przelewamy do kieliszków lub filiżanek.

4.

Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1,5 h.

5.

Wiśnie wkładamy do garnka z cukrem i podgrzewamy aż puszczą sok.

6.

Do gotujących się wiśni dodajemy rozmieszaną w wodzie skrobię i całość zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

7.

Wystudzone wiśnie wykładamy na schłodzoną panna cottę. Dekorujemy czekoladą i listkami mięty.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!