Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 15 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

#KrólewskieiProste Na słodko Deser Impreza Przyjęcie Urodziny Cukier puder

Blogerka poleca

Truskawkowy eton mess

Bajecznie prosty i szybki deser, który zadowoli najbardziej wymagających wielbicieli słodkości. Co zniknie pierwsze? Truskawki, krucha beza, czy delikatny, puszysty krem? Sprawdź!

Czas przygotowania:

do 15 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

#KrólewskieiProste Na słodko Deser Impreza Przyjęcie Urodziny Cukier puder

Składniki

Truskawkowy eton mess (na ok. 5 średniej wielkości pucharków)

  • 400 g świeżych truskawek
  • 80 g suchych bezików
  • 1 łyżka cukru drobnego Cukier Królewski
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

Przygotowanie

1

krok

Truskawki umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Zostawić kilka w całości do dekoracji. Pokrojone zasypać łyżką cukru i wymieszać by lekko puściły sok.

2

krok

Schłodzoną śmietankę ubić na pół sztywno na średnich obrotach. Dodać cukier puder i serek i miksować dalej na średnich obrotach, aż do momentu uzyskania pożądanego gęstego kremu.

3

krok

Beziki pokruszyć w miseczce, zostawić kilka do dekoracji. Deserki składać w następującej kolejności: warstwa pokruszonej bezy, warstwa kremu, truskawki. Powtórzyć do momentu wypełnienia pucharka. Wierzch deserów udekorować całymi bezikami i truskawkami.

Składniki

Truskawkowy eton mess (na ok. 5 średniej wielkości pucharków)

  • 400 g świeżych truskawek
  • 80 g suchych bezików
  • 1 łyżka cukru drobnego Cukier Królewski
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

Smacznego !

Opublikowano 13.05.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Ciasteczka czekoladowe z nutą cynamonu i pomarańczy

Crumble jabłkowo-gruszkowe

Kompoty owocowe

Naleśniki z twarożkiem i owocami