Truskawkowy eton mess

Truskawkowy eton mess

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Karnawał, Walentynki

Bajecznie prosty i szybki deser, który zadowoli najbardziej wymagających wielbicieli słodkości. Co zniknie pierwsze? Truskawki, krucha beza, czy delikatny, puszysty krem? Sprawdź!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Truskawkowy eton mess (na ok. 5 średniej wielkości pucharków)

  • 400 g świeżych truskawek
  • 80 g suchych bezików
  • 1 łyżka cukru drobnego Cukier Królewski
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

1.

Truskawki umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Zostawić kilka w całości do dekoracji. Pokrojone zasypać łyżką cukru i wymieszać by lekko puściły sok.

2.

Schłodzoną śmietankę ubić na pół sztywno na średnich obrotach. Dodać cukier puder i serek i miksować dalej na średnich obrotach, aż do momentu uzyskania pożądanego gęstego kremu.

Krok  3
3.

Beziki pokruszyć w miseczce, zostawić kilka do dekoracji. Deserki składać w następującej kolejności: warstwa pokruszonej bezy, warstwa kremu, truskawki. Powtórzyć do momentu wypełnienia pucharka. Wierzch deserów udekorować całymi bezikami i truskawkami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!