Tort orzechowy

Tort orzechowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Wielkanoc, Boże Narodzenie

Zachwycający wyglądem, zniewalający smakiem, a do tego prosty w wykonaniu – torcik orzechowy. Idealny na każda okazję, spróbujesz?

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto: (składniki temperatura pokojowa!)

5 jajek plus 2 białka
200 g cukru drobnego Cukier Królewski
80 ml oleju
70 ml wody
250 g tartych orzechów (np. mieszanka pekan, włoskie i migdały)
230 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao

Krem:

250 ml śmietanki 30%
500 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
130 g naturalnego masła orzechowego
3 łyżki kruszonych orzechów laskowych

Dodatkowo:

250 g dżemu porzeczkowego
orzechy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Jajka z białkami i cukrem zmiksować na jasną puszystą masę. Cienkim strumieniem dodawać olej, a następnie wodę.

2.

Suche składniki wymieszać wcześniej w misie i dodać do mokrych, wymieszać chwilę tylko do połączenia się składników.

3.

W tortownicę 25 cm zapiąć na spód papier do pieczenia. Przelać masę do formy i piec w rozgrzanym piekarniku góra-dół 180 stopni ok. 35-40 min do suchego patyczka. Ostudzić, okroić ostrożnie wokół rantu ostrym nożem, a następnie rozkroić w poprzek na 3 blaty.

4.

W misie ubić chwilę 250 ml śmietanki 30%. Dodać 2 łyżki cukru pudru i 500 g mascarpone. Zmiksować na średnich obrotach do powstania gęstego kremu. Następnie dodać 130 g naturalnego masła orzechowego oraz 3 łyżki kruszonych orzechów laskowych. Wymieszać dokładnie tylko do połączenia się składników.

Krok  5
5.

Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem porzeczkowym, następnie cienką warstwą kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować kolejną warstwą kremu. Przykryć ostatnim blatem, wierzch i boki udekorować pozostałym kremem. Dodatkowo wierzch udekorować ulubionymi orzechami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!