Jajka z białkami i cukrem zmiksować na jasną puszystą masę. Cienkim strumieniem dodawać olej, a następnie wodę.
Zachwycający wyglądem, zniewalający smakiem, a do tego prosty w wykonaniu – torcik orzechowy. Idealny na każda okazję, spróbujesz?
Ciasto: (składniki temperatura pokojowa!)
5 jajek plus 2 białka
200 g cukru drobnego Cukier Królewski
80 ml oleju
70 ml wody
250 g tartych orzechów (np. mieszanka pekan, włoskie i migdały)
230 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
Krem:
250 ml śmietanki 30%
500 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
130 g naturalnego masła orzechowego
3 łyżki kruszonych orzechów laskowych
Dodatkowo:
250 g dżemu porzeczkowego
orzechy do dekoracji
Jajka z białkami i cukrem zmiksować na jasną puszystą masę. Cienkim strumieniem dodawać olej, a następnie wodę.
Suche składniki wymieszać wcześniej w misie i dodać do mokrych, wymieszać chwilę tylko do połączenia się składników.
W tortownicę 25 cm zapiąć na spód papier do pieczenia. Przelać masę do formy i piec w rozgrzanym piekarniku góra-dół 180 stopni ok. 35-40 min do suchego patyczka. Ostudzić, okroić ostrożnie wokół rantu ostrym nożem, a następnie rozkroić w poprzek na 3 blaty.
W misie ubić chwilę 250 ml śmietanki 30%. Dodać 2 łyżki cukru pudru i 500 g mascarpone. Zmiksować na średnich obrotach do powstania gęstego kremu. Następnie dodać 130 g naturalnego masła orzechowego oraz 3 łyżki kruszonych orzechów laskowych. Wymieszać dokładnie tylko do połączenia się składników.
Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem porzeczkowym, następnie cienką warstwą kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować kolejną warstwą kremu. Przykryć ostatnim blatem, wierzch i boki udekorować pozostałym kremem. Dodatkowo wierzch udekorować ulubionymi orzechami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się