Sernik na kruchym cieście z porzeczkami i malinami

Sernik na kruchym cieście z porzeczkami i malinami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Pikniki i grille

Sernik najlepiej smakuje w towarzystwie owoców i naszego Cukru Królewskiego. Daj się uwieść jego aksamitnej konsystencji i słodkości. Gwarantujemy, że na jednym kawałku się nie skończy.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego Cukier Królewski
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 150 g zimnego masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 180 g śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego Cukier Królewski
  • 5 jajek
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 200-250 g porzeczek i malin

Do dekoracji:

  • Cukier puder Cukier Królewski
  • Garść malin i porzeczek

PRZYGOTOWANIE

1.

Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką kulkę, dzielimy na 2/3 i 1/3, mniejsza część odkładamy do lodówki lub do zamrażarki. Większą częścią wyklejamy spód tortownicy 25 cm (najlepiej posmarować tortownicę masłem).

2.

Następnie wszystkie składniki na masę serową miksujemy do połączenia i wylewamy na wcześniej wyłożony spód. Na masę dodajemy owoce. Zostawiamy garść do dekoracji na koniec i przykrywamy pozostałym ciastem, które najłatwiej nam będzie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika, pieczemy ok. 1 h, góra-dół.

Krok  3
3.

Po upieczeniu sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wierzch posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski