Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką kulkę, dzielimy na 2/3 i 1/3, mniejsza część odkładamy do lodówki lub do zamrażarki. Większą częścią wyklejamy spód tortownicy 25 cm (najlepiej posmarować tortownicę masłem).
Sernik najlepiej smakuje w towarzystwie owoców i naszego Cukru Królewskiego. Daj się uwieść jego aksamitnej konsystencji i słodkości. Gwarantujemy, że na jednym kawałku się nie skończy.
Ciasto:
Masa serowa:
Do dekoracji:
Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką kulkę, dzielimy na 2/3 i 1/3, mniejsza część odkładamy do lodówki lub do zamrażarki. Większą częścią wyklejamy spód tortownicy 25 cm (najlepiej posmarować tortownicę masłem).
Następnie wszystkie składniki na masę serową miksujemy do połączenia i wylewamy na wcześniej wyłożony spód. Na masę dodajemy owoce. Zostawiamy garść do dekoracji na koniec i przykrywamy pozostałym ciastem, które najłatwiej nam będzie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika, pieczemy ok. 1 h, góra-dół.
Po upieczeniu sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wierzch posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się