Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, szczyptę soli, jajka, drożdże rozpuszczone w zimnym mleku oraz pokrojone na kawałki masło. Zagnieść ciasto, owinąć miskę folią i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Żadne Święta nie mogę się obyć bez makowca, wypełnionego po brzegi masą makową pełną bakalii. Zazwyczaj królują u nas tradycyjne drożdżowe strucle, ale czasem warto nieco odmienić ukochane klasyki i przygotować makowiec w kształcie gwiazdy, który nie tylko pysznie smakuje, ale także stanie się piękną ozdobą świątecznego stołu.
Ciasto
Masa makowa
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, szczyptę soli, jajka, drożdże rozpuszczone w zimnym mleku oraz pokrojone na kawałki masło. Zagnieść ciasto, owinąć miskę folią i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Mak wsypać do garnka, zalać wrzątkiem tak, aby cały pokrył się wodą, gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Odcedzić, przełożyć do miski. Następnie dodać do miski posiekane bakalie, cukier puder, pokruszone drożdże, rozpuszczone masło i wszystko wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na placek tej samej wielkości. Na pierwszy placek nałożyć masę makową, nałożyć placek drugi, skleić boki. Na środku ustawić szklankę, a następnie ponacinać ciasto na 16 pasków. Każdy zakręcić wokół własnej osi, po czym skleić po dwa sąsiadujące ze sobą tak, aby stworzyły ramiona gwiazdy.
Wierzch posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Piec w temp. 190°C przez około 35-40 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się