Makowiec w kształcie gwiazdy

Makowiec w kształcie gwiazdy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny, Boże Narodzenie

Żadne Święta nie mogę się obyć bez makowca, wypełnionego po brzegi masą makową pełną bakalii. Zazwyczaj królują u nas tradycyjne drożdżowe strucle, ale czasem warto nieco odmienić ukochane klasyki i przygotować makowiec w kształcie gwiazdy, który nie tylko pysznie smakuje, ale także stanie się piękną ozdobą świątecznego stołu.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 600 g mąki
  • 250 g masła
  • 80 g mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Żółtko i łyżka mleka do posmarowania

Masa makowa

  • 300 g zmielonego, suchego maku
  • 110 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 30 g masła
  • około 60 g rodzynek
  • około 60 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 g drożdży

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, szczyptę soli, jajka, drożdże rozpuszczone w zimnym mleku oraz pokrojone na kawałki masło. Zagnieść ciasto, owinąć miskę folią i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Krok  2
2.

Mak wsypać do garnka, zalać wrzątkiem tak, aby cały pokrył się wodą, gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Odcedzić, przełożyć do miski. Następnie dodać do miski posiekane bakalie, cukier puder, pokruszone drożdże, rozpuszczone masło i wszystko wymieszać.

Krok  3
3.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na placek tej samej wielkości. Na pierwszy placek nałożyć masę makową, nałożyć placek drugi, skleić boki. Na środku ustawić szklankę, a następnie ponacinać ciasto na 16 pasków. Każdy zakręcić wokół własnej osi, po czym skleić po dwa sąsiadujące ze sobą tak, aby stworzyły ramiona gwiazdy.

Krok  4
4.

Wierzch posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Piec w temp. 190°C przez około 35-40 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!