Świąteczny sernik korzenny

Świąteczny sernik korzenny

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Ciasta na urodziny i imieniny

Czy istnieje coś lepszego niż świąteczny sernik? Tak – świąteczny sernik korzenny! To propozycja dla tych, który nigdy nie mogą zdecydować się jedno ciasto! Wypróbuj nasz przepis, a gwarantujemy, że na jednym kawałku się nie skończy!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód:

  • 200 g ciastek korzennych
  • 100 g masła

Masa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 łyżki kremu czekoladowego
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 5 jajek
  • 0/5 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • cukier wanilinowy
  • opakowanie budyniu śmietankowego

Krem pierniczkowy:

  • 250 g serka masarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

PRZYGOTOWANIE

1.

Ciastka miksujemy na piasek, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy do połączenia i wykładamy spód blaszki (ok. 20 x 30 cm)

2.

Wszystkie składniki na masę serową miksujemy do połączenia, wylewamy na wcześniej przygotowany spod i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 1 h.

3.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijany z mascarpone, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do wystudzenia.

4.

Następnie dodajemy do ubitej masy, razem z przyprawą do piernika. Całość wykładamy na wystudzony sernik i odstawiamy do lodówki na minimum 2h.

5.

Wierzch dekorujemy ciasteczkami korzennymi.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski