Blogerka poleca
Szarlotka bananowa z cynamonem
Ciepła, pachnąca cynamonem szarlotka to kwinetesencja jesiennych wypieków. Nigdy nas nie zawiedzie i chyba nie znajdzie się ani jedna osoba, która byłaby w stanie jej odmówić. Ale tym razem spróbujmy nieco inaczej. Zamiast jabłek użyjmy bananów!
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
- 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 7 sztuk dojrzałych bananów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 2 łyżki pudru Cukier Królewski
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
1
krok
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, szczyptę soli, jajko oraz posiekane w kostkę masło i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, w staosunku 1/3 i 2/3 ciasta. 2/3 ciasta owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około godzinę. 1/3 ciasta owijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy, wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym zapiekamy w temp. 180C przez około 10 minut.

2
krok
Banany wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, cynamon i rozgniatamy całość widelcem.

3
krok
Nadzienie bananowe przekładamy na podpieczony spód ciasta.

4
krok
Część ciasta z zamrażarki wyjmujemy i ścieramy na tarce. Posypujemy nim wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Po upieczeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Składniki
- 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 7 sztuk dojrzałych bananów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 2 łyżki pudru Cukier Królewski
- 2 łyżeczki cynamonu
Smacznego !
Ciasteczka czekoladowe z krówkami
Kremowe piwo z Hogsmeade
Francuskie koszyczki z jesiennymi owocami
Bezglutenowe koszyczki z kremem kokosowym i malinami