Szarlotka bananowa z cynamonem

Szarlotka bananowa z cynamonem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Ciepła, pachnąca cynamonem szarlotka to kwinetesencja jesiennych wypieków. Nigdy nas nie zawiedzie i chyba nie znajdzie się ani jedna osoba, która byłaby w stanie jej odmówić. Ale tym razem spróbujmy nieco inaczej. Zamiast jabłek użyjmy bananów!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 7 sztuk dojrzałych bananów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 2 łyżki pudru Cukier Królewski
  • 2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, szczyptę soli, jajko oraz posiekane w kostkę masło i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, w staosunku 1/3 i 2/3 ciasta. 2/3 ciasta owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około godzinę. 1/3 ciasta owijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy, wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym zapiekamy w temp. 180C przez około 10 minut.

Krok  2
2.

Banany wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, cynamon i rozgniatamy całość widelcem.

Krok  3
3.

Nadzienie bananowe przekładamy na podpieczony spód ciasta.

Krok  4
4.

Część ciasta z zamrażarki wyjmujemy i ścieramy na tarce. Posypujemy nim wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Po upieczeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski