Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki

Dynia to uniwersalne warzywo, które świetnie sprawdza się nie tylko w wytrawnych przepisach, ale także w słodkich wypiekach. Po upieczeniu miąższ można dodać do ciasta drożdżowego, sernika lub przygotować z niego pyszną tartę. Aksamitny, dyniowy krem na kruchym, kakaowym spodzie, z dodatkiem cynamonu smakuje naprawdę wyśmienicie.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 20 g kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem dyniowy:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 350 g ricotty
  • 300 g mleka
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 60 g masła
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 jajko

Dekoracja:

  • 200 g śmietanki 30 lub 36%
  • 35 g cukru pudru Cukier Królewski
  • orzechy włoskie i szczypta cynamonu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Następnie rozwałkować, wyłożyć ciastem foremkę do pieczenia tarty, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Krok  2
2.

Dynię upiec w piekarniku (w temp. 200°C, do miękkości). Oddzielić miąższ od skórki i zmiksować blenderem.
100 g mleka wymieszać z obydwoma rodzajami mąki i jajkiem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem trzcinowym, masłem i miąższem z dyni. Gdy masa zacznie wrzeć, wlać mieszankę z mąką, gotować aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić.

Krok  3
3.

Do ostudzonego budyniu stopniowo dodać ricottę, wymieszać. Krem przełożyć na ostudzony spód tarty.
Kremówkę ubić, dodać cukier puder, wymieszać. Przełożyć do szprycy cukierniczej, udekorować według uznania wraz z orzechami włoskimi i cynamonem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!