Warstwowe ciasto karmelowo-orzechowe

Warstwowe ciasto karmelowo-orzechowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny

Kilka cieniutkich, chrupiących, karmelowych warstw ciasta, przełożonych pysznym, kremowym nadzieniem, a do tego chrupiący wierzch z orzechów i migdałów zanurzonych w warstwie słodkiego, lekko ciągnącego karmelu. Brzmi fantastycznie, prawda? Taką słodycz wcale nietrudno przygotować, więc koniecznie zapiszcie sobie ten przepis.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

(na blaszkę o wymiarach 22×22 cm)

Ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej 
  • 140 g masła
  • 80 g + 40 g cukru drobnego Cukier Królewski 
  • 20 g wody 
  • 2 jajka 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Krem: 

  • 350 g mleka 
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru drobnego Cukier Królewski 
  • 70 g kaszy manny 

 

Wierzch:

  • 200 g cukru drobnego Cukier Królewski 
  • 50 g masła 
  • 50 g śmietanki 30% 
  • 100 g serka mascarpone 
  • 150 g orzechów włoskich 
  • 100 g migdałów w płatkach podprażonych na suchej patelni 

 

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

40 g cukru drobnego Cukier Królewski i 20 g wody zagotować na dość dużym ogniu, aż cukier się rozpuści i lekko skarmelizuje i powstanie syrop o złotym kolorze. Mąkę wymieszać z sodą i solą, dodać posiekane masło, jajka, 80 g cukru drobnego Cukier Królewski oraz syrop cukrowy i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce około 20-30 minut. Podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować, wyłożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w temp. 180°C przez około 20 minut (na złoty kolor). Ostudzić.

Krok  2
2.

Mleko zagotować z cukrem i kaszą manną, gotować, cały czas mieszając (około 10 minut), aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Ostudzić. Ostudzoną masę zmiksować z mascarpone i masłem na jednolity krem. Przełożyć nim warstwy ciasta.

Krok  3
3.

200 g cukru drobnego Cukier Królewski podgrzewać do rozpuszczenia. Gdy całość cukru się rozpuści dodać do niego posiekana na kawałki masło i energicznie wymieszać. Wlać cienką strużką śmietankę, wymieszać do połączenia składników. Ostudzić.
Mascarpone wymieszać z ostudzonym karmelem, posmarować wierzch ciasta. Posypać obficie orzechami włoskimi i podprażonymi migdałami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski