Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie

Święta tuż tuż, a Wy nie macie jeszcze sprawdzonego przepisu na aromatyczne wypieki? Koniecznie wypróbujcie przepis na nasz piernik!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na keksówkę o wym. 11×35:

  • 100 g masła 82%
  • 50 ml oleju
  • 3 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 40 g gorzkiego kakao

Przełożenie:

  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 100 g marcepanu

Do posypania:

  • posiekana czekolada
  • słupki migdałów

PRZYGOTOWANIE

1.

(Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką lub papierem do pieczenia.

2.

Masło roztopić i wystudzić. Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.

3.

Jajka razem z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na jasną i puszystą masę. Do ubitych jajek dodać roztopione masło i olej dalej miksując.

4.

Następnie wlać mleko, dodać powidła lub dżem i miksować na najniższych obrotach. Dalej miksując dodać mąkę z proszkiem, sodą i kakao i mieszać tylko do połączenia.

5.

Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec ok. 45-50 min do suchego patyczka.

6.

Wystudzony piernik wyjąć z foremki, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

7.

Marcepan rozwałkować między dwoma arkuszami papieru. Na dolny blat piernika wyłożyć rozwałkowany marcepan, posmarować powidłami i nałożyć drugą część piernika.

8.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Ciasto posmarować dookoła czekoladą. Na końcu udekorować posiekaną czekoladą i słupkami migdałów. Schłodzić w lodówce.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!