Ciasto czekoladowe z gruszkami   

Ciasto czekoladowe z gruszkami   

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Jesienne wypieki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na formę o średnicy ok. 22cm):  

  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 g masła 
  • 200 g czekolady gorzkiej 
  • 250 g mleka 
  • 170 g cukru pudru Cukier Królewski 
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych 
  • 4 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 4 małe, bardzo dojrzałe gruszki  
  • ½ cytryny  
  • Cukier puder Cukier Królewski do oprószenia wierzchu  

PRZYGOTOWANIE

1.

Mleko, masło, cukier puder i czekoladę rozpuścić, ostudzić.

2.

Gruszki obrać, skropić sokiem z cytryny.

3.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać posiekane orzechy oraz ostudzoną masę czekoladową, wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć całe gruszki. Piec w temp. 170°C przez około 55 minut. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!