Ciasto cynamonowe ze śliwkami

Ciasto cynamonowe ze śliwkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Desery owocowe

Śliwki w syropie czekały właśnie na ten przepis! Wykorzystaj je i zrób przepyszne ciasto z przepisu Oli Tatki pełne słodyczy z korzenną, jesienną nutą.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki Cukru Królewskiego z buraków cukrowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 200 g śliwek z syropu, opcjonalnie świeżych

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 100 g płatków migdałów

PRZYGOTOWANIE

1.

Składniki na kruszonkę wyrób w misce rękami. Kiedy składniki się połączą, odstaw do lodówki.

2.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). W tym czasie w dwóch osobnych miskach połącz składniki na ciasto, osobno suche i mokre. Następnie wsyp suche do mokrych, dokładnie wymieszaj.

3.

Wyłóż na tortownicę (ok. 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto dodaj pokrojone śliwki (jeśli używamy świeżych, to obtaczamy je w łyżce mąki ziemniaczanej) i całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.

4.

Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 50 min (do suchego patyczka).

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!