Mus czekoladowy z ricottą i galaretką winno-granatową

Mus czekoladowy z ricottą i galaretką winno-granatową

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Boże Narodzenie

Na kombinację haseł „deser” i „afrodyzjak” bez zastanowienia z iskierką w oku wołamy: „czekolada”! Dlatego specjalnie na Walentynki zaserwuję Wam aksamitny mus z białej czekolady, ale z pewnym kontrastującym dodatkiem. Rajski owoc granatu dodaje animuszu, a jego sok zmieszany z winem dopełni całości głęboką, zmysłową czerwienią.
Z poniższego przepisu uzyskacie dwie duże porcje deseru. Możecie go przygotować w mniejszych kieliszkach i na drugi dzień cieszyć się dokładką, zamiast samym słodkim wspomnieniem.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Mus:

  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 100 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g ricotty
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 40 ml zimnej wody

Galaretka:

  • 100 ml soku z granatu
  • 100 ml różowego, półwytrawnego wina
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 40 ml zimnej wody

Dekoracja:

  • 40 g białej czekolady
  • garść ziarenek granatu

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Białą czekoladę siekamy, z porcji przeznaczonej do dekoracji robimy obieraczką do warzyw wiórki.

Krok  2
2.

Podgrzewamy 100 ml śmietanki kremówki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy ostudzony sos czekoladowy. Delikatnie mieszamy. Pozostałe 100 ml śmietanki ubijamy, ricottę miksujemy z cukrem pudrem, mieszamy z ubita śmietaną. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Gdy straci płynną postać, podgrzewamy ją przez kilka sekund na niskiej mocy w mikrofalówce (nie może się zagotować!). Rozpuszczoną dodajemy do obu mas, delikatnie mieszamy i przekładamy całość do dużych kieliszków. Chłodzimy przynajmniej godzinę do stężenia, by kolejna warstwa nie naruszyła musu.

Krok  3
3.

Odcinamy koronę i spód granatu. Owoc kroimy wzdłuż białych linii, wybieramy ziarenka. Wyciskamy z nich 100 ml soku, przecedzamy. Mieszamy z różowym winem. Przygotowujemy żelatynę w identyczny sposób, jak w przypadku musu, dodajemy do soku z winem. Galaretkę wylewamy na stężały mus, odstawiamy do zastygnięcia.

Krok  4
4.

Gotowy deser dekorujemy wiórkami czekoladowymi i ziarenkami granatu.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!