Ciasto listkujące z nadzieniem

Ciasto listkujące z nadzieniem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 280 g mąki pszennej 
  • 2 g soli (2/3 płaskiej łyżeczki) 
  • 15 g cukru (1 płaska łyżka) 
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 
  • 4 -7 łyżek lodowatej wody 

Nadzienie: 

  • 400 g malin (mogą być mrożone) 
  • 60 g cukru 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 

Dodatkowo: 

  • Żółtko wymieszane z łyżką mleka 
  • Cukier trzcinowy do posypania brzegów 

PRZYGOTOWANIE

1.

Mąkę, sól i cukier wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę, zimne masło i szybko zagnieć dłonią do momentu aż ciasto zacznie się łączyć, ale wciąż będą w nim widoczne kawałki masła. Stopniowo dodawaj lodowatą wodę (zacznij od 4 łyżek, gdy będzie potrzeba dodaj więcej) i krótko zagnieć.

2.

Gotowe ciasto będzie miało marmurkową strukturę – będzie niejednolite, z widocznymi kawałkami masła, jednak powinno dać się uformować w kulę. Z ciasta uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą lub włóż do zamykanego pojemnika. Schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Maliny wymieszaj z cukrem i skrobią.

3.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm (podsyp mąką jeżeli to konieczne). Wytnij okręgi o średnicy 14 cm. Na środek nałóż dwie łyżki owocowego nadzienia pozostawiając 2 cm wolnego brzegu.

4.

Brzegi zawiń do środka i posmaruj je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie posyp cukrem trzcinowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C i piecz przez około 20 minut do zezłocenia się ciasta. Wyjmij i wystudź.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się