Gotowane gruszki z sosem waniliowym

Gotowane gruszki z sosem waniliowym

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Desery owocowe, Jesienne wypieki

Pysznie, słodko, owocowo i… jesiennie. Wypróbuj przepis na gotowane gruszki w otoczeniu kremowego waniliowego sosu i zaskocz domowników przepysznym deserem.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Gotowane gruszki:

  • 4 średnie gruszki
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka Cukru Królewskiego
  • sok z dużej cytryny
  • 6-7 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • garść uprażonych orzechów laskowych

Sos waniliowy:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki Cukru Królewskiego
  • 2 żółtka

PRZYGOTOWANIE

1.

Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny z dodatkiem przypraw, a gruszki obrać ze skórki, zostawić ogonki. Do rondelka włożyć gruszki i gotować na średnim ogniu ok. 18-20 min.

2.

Śmietankę podgrzać razem z cukrem, ziarenkami i laską wanilii. Żółtka rozmącić w kubeczku i wlać do gorącej śmietanki cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje.

Krok  3
3.

Gruszki podawać z sosem i prażonymi orzeszkami laskowymi.

Instagram

@cukierkrolewski