Sernik świąteczny z kajmakiem

Sernik świąteczny z kajmakiem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Jesienne wypieki, Boże Narodzenie

Cudownie miękki i zwarty, oblany słodkim korzennym kajmakiem. Jeśli szukasz świątecznego wypieku, który będzie smakował wszystkim – właśnie znalazłeś ideał!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (tortownica śr. 25 cm)

  • 2 duże jogurty greckie (każdy około 400 g)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka Cukru Królewskiego
  • 2 proszki budyniowe śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego (ok.150 ml)
  • 1 cukier z wanilią
  • 200 g masy kajmakowej
  • owoce i bakalie do dekoracji
  • przyprawa korzenna

PRZYGOTOWANIE

1.

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jogurty, olej, budynie i cukier z wanilią. Wszystko krótko ponownie zmiksować.

2.

W osobnym, suchym naczyniu, ubić białka na sztywno z odrobiną soli. Drewnianą łyżką, powoli dodawać pianę z białek do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.

3.

Na spód tortownicy zapiąć papier do pieczenia i wylać serową masę. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku około 55 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i odczekać około 15 min, następnie uchylić piekarnik.

Krok  4
4.

Ostudzony sernik obkroić delikatnie ostrym nożem i odpiąć rant. Masę kajmakową wymieszać dokładnie z przyprawą korzenną do smaku i polać nią ostudzony sernik. Udekorować owocami i bakaliami. Gotowe, ciasto, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!