Ciasto kruche z jagodami i budyniem

Ciasto kruche z jagodami i budyniem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe

Przepis na udany dzień? Przygotuj ciasto kruche z jagodami i kremem, posypane kokosem! Rozkoszuj się nim z najbliższymi.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Warstwa jagodowa:

  • 300 g mrożonych jagód lub świeżych
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 50 g mąki ziemniaczanej (przy świeżych jagodach użyć mniej mąki, około 30g)

Warstwa budyniowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g mleka
  • 50 g budyniu waniliowego
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • Około 100 g kokosa w płatkach

PRZYGOTOWANIE

1.

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce. Rozwałkować, wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia (dno i boki), nakłuć widelcem w kilku miejscach.

2.

Jagody wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 30 minut (na złoty kolor). Ostudzić.

3.

Na mleku ugotować budyń z cukrem pudrem. Ostudzić. Dodać mascarpone, wymieszać (najłatwiej użyć w tym celu blendera). Krem budyniowy wyłożyć na ostudzone jagodowe ciasto. Wierzch posypać płatkami kokosa.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!