Sernik waniliowy z kajmakiem

Sernik waniliowy z kajmakiem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Karnawał

Sernik waniliowy polany ciągnącym się kajmakiem i posypany ciasteczkami to smak nieba na ziemi. Koniecznie wypróbuj przygotować u siebie.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 250 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 60 g żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wody
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej lub miąższ wydrążony z 1 laski wanilii

Spód ciasteczkowy:

  • 200 g bardzo drobno pokruszonych ciasteczek piernikowo-korzennych
  • 100 g rozpuszczonego masła

Polewa tofee i dekoracja:

  • ½ puszki kajmaku
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietany kremówki ubitej z 50 g cukru pudru Cukier Królewski
  • Kilka pokruszonych ciasteczek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Ser, cukier puder, pastę waniliową i rozpuszczoną żelatynę wymieszać. Na koniec dodać ubitą kremówkę, delikatnie wymieszać.

2.

Ciasteczka i masło wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać. Wyłożyć masę serową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 4-5 godzin).

3.

Białą czekoladę rozpuścić, kajmak wymieszać, połączyć z czekoladą, wylać na wierzch sernika, wyrównać. Ranty sernika posypać pokruszonymi ciasteczkami, udekorować rozetkami z ubitej kremówki.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się