Ciasto czekoladowe z czereśniami i galaretką

Ciasto czekoladowe z czereśniami i galaretką

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Pikniki i grille, Walentynki

Czereśnie bardzo lubią się z czekoladą. A kiedy dodamy do tego masło orzechowe i śmietankowy krem to mamy przepis na sukces. Prawdziwie letnie ciasto pełne soczystych owoców zanurzonych w galaretce z intensywnie czekoladowym spodem to deser, któremu nie sposób odmówić. Wystarczy przygotować je w domu i można cieszyć się jego fantastycznym smakiem.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 300 g śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Warstwa śmietankowa:

  • 450 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru Cukier Królewski

Warstwa owocowa:

  • 1 kg czereśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 600 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 300-350 g masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Śmietankę i masło zagotować, dodać połamaną na kawałki czekoladę, rozpuścić i ostudzić masę. Mąkę, kakao, sól, sodę, cukier puder i proszek wymieszać. Dodać jajka oraz masę czekoladową, wymieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 180 °C przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Krok  2
2.

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Na ostudzone ciasto wyłożyć masło orzechowe, a następnie mascarpone, wyrównać.

Krok  3
3.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. Czereśnie wydrylować, wyłożyć na mascarpone, wylać tężejącą galaretkę, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski