Ciasto orzechowe z żurawiną

Ciasto orzechowe z żurawiną

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Jesienne wypieki

Chcesz zyskać uznanie najbliższych? Przygotuj to ciasto! Nikt nie oprze się smakowi orzechowej damy z żurawiną i dodatkiem Cukru Królewskiego z buraków cukrowych!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Masa orzechowa:

  • 125 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 125 g bardzo drobno posiekanych orzechów ziemnych
  • 200 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 100 g śmietanki 30%
  • 50 g masła

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy
  • 300 g mleka
  • 100 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 250 g serka mascarpone

Wierzch żurawinowy:

  • 200 g świeżej żurawiny
  • 150 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 100 g wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 galaretka wiśniowa

Dodatkowo:

  • Około 350 g maślanych herbatników

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Masło rozpuścić, dodać do niego cukier i gotować, aż lekko zbrązowieje. Wsypać orzechy i śmietankę, całość gotować, aż masa nabierze gęstej, karmelowej konsystencji. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i warstwą herbatników. Wylać gorącą masę orzechową, przykryć warstwą herbatników. Ostudzić.

Krok  2
2.

Budyń ugotować wraz z cukrem na mleku. Ostudzić. Mascarpone wymieszać, dodać stopniowo budyń i wymieszać. Wyłożyć masę na warstwę herbatników, przykryć kolejną warstwą herbatników.

Krok  3
3.

Żurawinę wsypać do garnuszka, dodać cukier, wodę i mąkę ziemniaczaną. Gotować około 10 minut, aż owoce lekko się rozpadną. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę, wymieszać, ostudzić. Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na herbatniki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!