Owsiane ciasteczka z karmelem, rodzynkami, orzechami i kawałkami czekolady

Owsiane ciasteczka z karmelem, rodzynkami, orzechami i kawałkami czekolady

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Owsiane ciasteczka pełne bakalii i kawałków czekolady to rewelacyjny sposób na to, aby zawsze mieć w domu słodką, domową przekąskę. .Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Świetne jest to, że w przeciwieństwie do innych deserów możemy je przygotować na zapas: włożyć do pudełka i sięgać po nie za każdym razem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Dodatkowo:

  • 230 g masła
  • 120 g mąki orkiszowej
  • 120 g mąki owsianej
  • 100 g cukru białego Cukier Królewski
  • 40 g posiekanych migdałów
  • 40 posiekanych orzeszków ziemnych
  • 40 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 40 g rodzynek
  • 40 ml śmietany kremówki 30%
  • 15 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

0.

Z tak przygotowanej masy uformuj ciasteczka (możesz posłużyć się łyżką do nakładania lodów). Możesz także uformować ciasteczka w dłoniach – w tym celu uprzednio schłodź przez kilka minut masę na ciasteczka w lodówce. Uformowane ciasteczka wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

1.

200 g miękkiego masła rozprowadź w misce, następnie wbij jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Możesz użyć w tym celu łopatki lub miksera.

2.

Do miski dodaj cukier trzcinowy, wymieszaj. Wsyp obydwa rodzaje mąki, ponownie wymieszaj.

3.

Następnie dodaj: orzeszki ziemne, migdały, rodzynki, czekoladę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wszystkie składniki połącz.

5.

Przygotuj karmel. Biały cukier wsyp na patelnię lub do garnka o grubym dnie i podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści i nabierze złocistej barwy (podczas podgrzewania nie mieszaj cukru łyżką, a jedynie potrząsaj lekko patelnią).rnGdy cukier całkowicie się rozpuści dodaj do niego pokrojone w kawałki 30 g masła i energicznie wymieszaj całość trzepaczką. Zdejmij patelnię z ognia, a następnie stopniowo wlewaj śmietankę, cały czas mieszając trzepaczką masę karmelową. Gdy składniki się połączą dodaj szczyptę soli, a następnie odstaw karmel do przestygnięcia.rnUpieczone i ostudzone ciasteczka maczaj w karmelu. Wierzch możesz dodatkowo posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.rnRada: nie polane karmelem ciasteczka możesz zamknąć w pudełku i przechowywać przez około 2 tygodnie.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się