Nalewka świąteczna

Nalewka świąteczna

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie

Idealna na gwiazdkowe świętowanie w gronie najbliższych. Pełna smaku i aromatu, niczym Święta zamknięte w butelce.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Bakalie

  • 1 szklanka suszonych śliwek
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 1 szklanka migdałów
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonych daktyli
  • garść suszonej żurawiny

Pozostałe

  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 10 goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 laski cynamonu
  • 5 ziarenek kardamonu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • 2 szklanki wody
  • 1 l wódki

PRZYGOTOWANIE

1.

W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem i czekamy do rozpuszczenia kryształków. Cytrusy szorujemy dokładnie i sparzamy skórkę, następnie kroimy w plasterki.

2.

Wszystkie owoce, bakalie i przyprawy przekładamy do słoja najlepiej ok. 3 l. Całość zalewamy alkoholem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 2-3 tygodnie (im dłużej stoi tym nabiera lepszego smaku).

3.

Po tym czasie przelewamy nalewkę przez gazę do czystych i suchych butelek. Jeśli chcemy aby stała dłużej, to po 2 tygodniach wymieniany cytrusy na nowe. Jeśli bakalie „wypiły” sporo wódki, uzupełniamy płyn.

Krok  4
4.

Suszone owoce i bakalie możemy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce, będą stanowiły wspaniały dodatek do deserów.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski