Banana split

Banana split

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille

Ciemniejące banany stanowią świetną bazę do wypieków! Znudził Ci się już chlebek bananowy? Sprawdź przepis na banana split i wykorzystaj zalegające na blacie owoce!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód:

  • 1 kostka masła
  • 2 gorzkie czekolady
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki Cukru Królewskiego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki mąki

Masa:

  • 500 g mascapone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 banany

Polewa:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE

1.

Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem. W tym czasie jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.

2.

Do masy dodać przestudzoną czekoladę cienką strużką. Następnie dodać przesianą mąkę i włożyć do piekarnika na 180 stopni na ok. 35 min.

3.

Mascarpone ubić z śmietanką na puszystą masę, dodać cukier puder i całość wymieszać.

4.

Na wystudzony spód wyłożyć masę oraz banany przekrojone wzdłuż.

5.

W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką 30% i lekko przestudzoną polać po wierzchu ciasta.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!