Babeczki jogurtowo-szpinakowe

Babeczki jogurtowo-szpinakowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Ciasta na urodziny i imieniny

Zielone, wilgotne w środku z najlepszym kremem na bazie mascarpone i białej czekolady – takie są babeczki jogurtowo-szpinakowe. Dodaj do nich ulubione owoce i zajadaj się słodkościami w towarzystwie wiosennego słońca!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na ciasto (ok. 8-10 szt.):

  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Krem:

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady

Dodatkowo:

  • garść dowolnych, świeżych owoców

PRZYGOTOWANIE

1.

Wszystkie składniki na babeczki zmiksować razem na gładką masę.

2.

Ciasto przełożyć do foremek na wysokość 2/3 i piec przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie góra-dół.

3.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i schłodzić.

4.

Śmietankę ubić razem z mascarpone, a następnie połączyć z czekoladą cienką strużką. Zmiksować. Krem nałożyć na upieczone babeczki i posypać świeżymi owocami i resztami upieczonego, zielonego ciasta.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!