Białka oddzielić od żółtek, białka ubić, dodać do nich cukier, zmiskować. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wyłożyć do tortownicy z papierem do pieczenia i piec 45 minut w temp. 190°C. Ostudzić, przekroić na 3 części.
Ciasto Pina Colada to ananasowo-kokosowa rozkosz dla podniebienia. Tort z dodatkiem drobnego Cukru Królewskiego inspirowany jest drinkiem z karaibskiego koktajl baru. Dajcie się porwać słodkim rytmom i przygotujecie ten deser na przyjęcie urodzinowe lub inną ważną okazję.
Biszkopt:
Krem:
Frużelina anasowa:
Poncz:
Dekoracja:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić, dodać do nich cukier, zmiskować. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wyłożyć do tortownicy z papierem do pieczenia i piec 45 minut w temp. 190°C. Ostudzić, przekroić na 3 części.
Składniki na poncz wymieszać i odstawić. Świeży ananas pokroić w cienkie plasterki, odsączyć na papierowym ręczniku. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszyć w temp. 90°C przez około 90 minut (w trakcie suszenia kilka razy obrócić plasterki “do góry nogami”). Ostudzić.
Ananas z puszki pokroić w kostkę, wsypać do garnuszka. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wodę. Całość zagotować, a następnie ostudzić.
Mleczko kokosowe wymieszać z wodą i cukrem, zagotować budyń. Ostudzić. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać miękkie masło oraz wiórki kokosowe i zmiksować. Do drugiej dodać mascarpone, również zmiksować.
Składanie tortu: biszkopt – poncz – krem z wiórkami kokosowymi – frużelina ananasowa. Wierzch tortu posmarować kremem z serkiem mascarpone (część odłożyć i nałożyć do rękawa cukierniczego). Boki i wierzch tortu posypać płatkami kokosa. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć kremowe dekoracje, przyozdobić ananasem i pralinami kokosowymi.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się