Torcik z rabarbarem

Torcik z rabarbarem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny

Wiosenna wariacja na temat tortu? Proszę bardzo! Wypróbuj przepisu na tort z przejrzałych bananów z rabarbarem. Daj się ująć wiosennym smakom i postaw na kuchnię zero-waste!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 3 przejrzałe banany
  • 1/3 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 5 łyżek cukru Królewskiego
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Dodatkowo:

  • Garść dowolnych owoców do dekoracji
  • Cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE

1.

Banany rozgnieść widelcem na jednolitą papkę, dodać jajko oraz rozpuszczone, wystudzone masło. Wymieszać do połączenia.

2.

W osobnej miseczce połączyć ze sobą suche składniki. Dodać je do mokrych i wymieszać do połączenia. Całość wyłożyć na tortownicę o średnicy ok. 19 cm z papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 45 min (góra-dół) do suchego patyczka.

3.

Schłodzoną śmietankę ubić z mascarpone na puszystą masę. Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, a kiedy delikatnie przestygnie, dodać stróżką do kremu, cały czas miksując masę.

4.

Rabarbar pokroić w małe kawałki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Delikatnie podlać wodą i dusić aż zmięknie, następnie dosypać cukier, a całość wymieszać.

5.

W 1/5 szklanki gorącej wody, rozpuścić galaretkę. Dodać do rabarbaru i całość miksować na gładką masę.

6.

Ciasto po upieczeniu przekroić na dwa blaty, nałożyć krem z białej czekolady, następnie mus rabarbarowy, a wierzch udekorować dowolnymi owocami i cukrem pudrem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!