Charlotte malinowo-czekoladowa

Charlotte malinowo-czekoladowa

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Ciasta na urodziny i imieniny

Elegancki i prosty do wykonania deser? Charlotte malinowo – czekoladowa! Delikatny krem, otulony podłużnymi herbatnikami. ❤️ To świetna propozycja na Dzień Kobiet!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na blaszkę o średnicy 20cm):

Warstwa malinowa:

  • 350 g zblendowanych malin 
  • 180 g cukru drobnego Cukier Królewski 
  • 50 g wody 
  • 20 g żelatyny rozpuszczone w 40 g wody 
  • 2 białka 

Warstwa czekoladowo-kokosowa:

  • 200 mleka kokosowego z puszki 
  • 250 g mascarpone 
  • 300 g białej czekolady 
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 60 g cukru pudru Cukier Królewski 
  • 30 g wiórków kokosowych 

 

Dodatkowo:

  • 180 g podłużnych biszkoptów 
  • około 200 g świeżych malin 
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe 
  • 350 ml gorącej wody 
  • płatki kokosa do dekoracji 

 

PRZYGOTOWANIE

1.

Cukier drobny wsypać do garnuszka, wlać wodę, gotować na dużym ogniu przez około 10 minut, aż powstanie kleisty syrop cukrowy.

2.

Białka ubić na sztywno, stopniowo wlewać do nich syrop cukrowy, wymieszać.

3.

Do miski wlać zmiksowane maliny, dodać białka, wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.

4.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wokół wyłożyć podłużne biszkopty. Wylać warstwę malinową. Wstawić do lodówki do stężenia.

5.

Galaretki rozpuścić w wodzie. Na warstwę malinową wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

6.

Do garnuszka dodać mascarpone, mleko kokosowe, rozpuszczoną białą czekoladę, cukier puder oraz wiórki kokosowe. Wymieszać podgrzewając na wolnym ogniu do całkowitego połączenia składników. Schłodzić w lodówce. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją do tortownicy na galaretkę. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny. Posypać płatkami kokosa. Schłodzić.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!